AMSTERDAM - Vakcentrale FNV en het proefprocessenfonds Clara Wichmann beginnen een proefproces tegen minister de Geus (Sociale Zaken) omdat vrouwen die werken als kleine zelfstandige geen recht meer hebben op een uitkering bij zwangerschap. Deze was onderdeel van de vorig jaar afgeschafte Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ).

Dat hebben de FNV en het Clara Wichmannfonds dinsdag bekendgemaakt. Ze vinden dat Nederland handelt in strijd met Europese regels en het vrouwenverdrag van de Verenigde Naties. Deze zeggen dat vrouwen recht hebben op zwangerschapsverlof met behoud van loon of uitkering. Aan de rechter vragen beide partijen een schadevergoeding voor een aantal zwangere vakbondsleden.

Verzekering

Volgens de FNV ontvingen jaarlijks 5.000 vrouwen de zwangerschapsuitkering op grond van de WAZ. Dit kostte de staat 20 miljoen euro per jaar. De vakcentrale stelt dat dit gemakkelijk op te brengen is met een premieverhoging voor alle zelfstandige ondernemers. Nu moeten zwangere zelfstandigen tegen een hoge premie zelf een verzekering afsluiten.