STRAATSBURG - Europees commissaris Kroes opent de aanval op stroom- en gasbedrijven. Ze ziet zorgwekkend weinig concurrentie tussen de bedrijven, liet de eurocommissaris voor concurrentie dinsdag weten na een enquête onder 3000 betrokkenen dit najaar.

Kroes bespeurt een waslijst aan "zorgwekkende verstoringen" in de energiemarkt. Nieuwkomers krijgen amper toegang. Grensoverschrijdende levering gaat moeizaam. Enkele grote producenten kunnen de stroomprijs beïnvloeden. En de gasprijs is in 86 procent van de contracten nog steeds gekoppeld aan de olieprijs.

Bevoegdheid Kroes

Kroes en haar collega Piebalgs (Energie) stelden dat concurrentie leidt tot de beste prijs voor de consumenten. "Ik ben vastbesloten onze bevoegdheden te gebruiken om zo de Europese industrie en consumenten te beschermen", zei Kroes na een vergadering van de Europese Commissie.

Kroes gaat de ministers van Energie van de EU-landen er alvast op aanspreken bij een vergadering 1 december in Brussel. Kort daarna wil ze een rapport presenteren en een inspraakronde openen.

Europese regels

In veel EU-landen zijn de energiemarkten nog praktisch nationaal. De eurocommissarissen Kroes en Piebalgs vragen de EU-landen om haast te maken met de Europese regels voor een vrijere energiemarkt. "Invoering gebeurt nu te laat en te minimalistisch, uitzonderingen daargelaten", zei eurocommissaris Piebalgs. Hij kondigde aan scherper controleren of lidstaten de Europese energieregels toepassen.

Grensoverschrijdend

De Europese Commissie wil vooral meer grensoverschrijdende kabels en gasbuizen. Die moeten de concurrentie vergroten. De EU-landen maakten in 2002 al de politieke afspraak dat de import ongeveer 10 procent van het verbruik moet kunnen zijn. Maar daar is nog weinig van terecht gekomen.

Kroes wil tegelijk de fusieregels voor de energiesector aanpassen. Ze opent een inspraakronde hierover. Brussel staat nu fusies toe, als de omzet hooguit tweederde van de markt in een land omvat. "Europa is veranderd sinds die regel is ingevoerd."