
Microsoft mag Activision overnemen van Brussel, maar deal blijft onzeker
Als voorwaarde voor de goedkeuring heeft Microsoft enkele toezeggingen moeten doen. De Europese Commissie was bezorgd over de overgebleven concurrentie op het gebied van cloudgames na de overname.
Brussel gaat nu wel akkoord omdat Microsoft heeft toegezegd de games van Activision Blizzard, zoals Call of Duty en World of Warcraft, ook via alternatieve platformen beschikbaar te stellen. Daarmee zijn de bezwaren volgens de Europese Commissie uit de weg.
Microsoft is een van de grootste techbedrijven ter wereld en een van de drie grootste fabrikanten van spelcomputers. Activision Blizzard is een van de grootste gamestudio's. De softwaregigant heeft 69 miljard dollar (63,5 miljard euro) over voor de gameontwikkelaar.
Los van het oordeel uit Brussel wankelt de overname al. De Britse toezichthouder CMA heeft de overname van Activision door Microsoft eind april afgekeurd. De waakhond denkt dat Microsoft na de overname te veel macht krijgt op de markt voor online games.
Nog niet alle hoop is verloren, want Microsoft is tegen die beslissing in beroep gegaan. Maar als de overname ook in hoger beroep wordt afgekeurd, kan de overname sowieso niet doorgaan. Microsoft heeft goedkeuring nodig van de toezichthouders van alle landen waar het bedrijf actief is.
Amerikanen hebben dezelfde bezwaren als Europa
Ook de Amerikaanse toezichthouder FTC is kritisch. De waakhond startte in februari een onderzoek naar het gameaanbod van Activision Blizzard in combinatie met de Xbox-spelcomputers van Microsoft.
Gekeken wordt of Microsoft door de overname concurrenten zou kunnen schaden, bijvoorbeeld door hun toegang tot de grootste games van het bedrijf te beperken. De FTC onderzoekt vergelijkbare bezwaren als de Europese Commissie. Daarmee zijn de komende dagen doorslaggevend of de grootste overname in de game-industrie doorgaat of afketst.