Koninklijke DSM is niet meer: chemiebedrijf fuseert met Zwitsers concern
Het nieuwe DSM-Firmenich is naar eigen zeggen het resultaat van een fusie van gelijken. Daarbij ontvangen aandeelhouders van het voormalige Firmenich 34,5 procent van de aandelen plus een bedrag van 3,5 miljard euro. Aandeelhouders van DSM krijgen de overige 65,5 procent van het fusiebedrijf in handen.
Onlangs hebben de bedrijven toestemming gekregen van de toezichthouders. Eind mei verdwijnt DSM ook als aandeel van de Amsterdamse beurs en uit de AEX-index. Het Nederlandse concern verliest ook het predicaat 'Koninklijk'.
DSM-bestuursvoorzitter Dimitri de Vreeze komt aan het hoofd van de combinatie te staan. Geraldine Matchett, die samen met hem DSM leidde, vertrekt om ergens anders aan de slag te gaan. Het hoofdkantoor krijgt twee locaties: een in Heerlen (vanaf 2024 Maastricht) en een in het Zwitserse Kaiseraugst.
DSM en Firmenich hopen samen sneller te kunnen groeien. Dat doen ze met de volgende hoofdactiviteiten: de productie van grondstoffen voor parfums en cosmetica, ingrediënten voor voedingsmiddelen, verzorgings- en gezondheidsproducten en ingrediënten voor diervoer en -geneesmiddelen.
Van De Nederlandse Staatsmijnen naar chemieconcern
DSM, dat in 1902 in Limburg is opgericht als De Nederlandse Staatsmijnen, legde zich vanaf de tweede helft van de vorige eeuw toe op de productie van chemicaliën.
In de laatste tien jaar van de twintigste eeuw nam DSM afscheid van de bulkchemicaliën. Het inmiddels geprivatiseerde bedrijf begon zich steeds meer te richten op speciaalchemie. Het concern ontwikkelde specialistische materialen en ingrediënten voor voedings- en verzorgingsproducten.
DSM is sinds 2021 ook hoofdsponsor van de wielerploeg Team DSM. De fusie verandert daar niets aan, heeft de wielerformatie eerder laten weten.
NUjij: Uitgelichte reacties