VOORBURG - Het handelsoverschot van Nederland is in september uitgekomen op 3,1 miljard euro. In dezelfde maand vorig jaar bedroeg het handelsoverschot 3,3 miljard euro. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In september werd er voor 22 miljard euro aan goederen ingevoerd, 11 procent meer dan een jaar geleden. De waarde van de uitvoer bedroeg 25,1 miljard euro, een stijging met 8 procent ten opzichte van september 2004. Het verschil levert het handelsoverschot op van 3,1 miljard euro. Dat is 200 miljoen euro minder dan een jaar geleden, maar 1,2 miljard euro meer dan in de voorgaande maand augustus toen het handelsoverschot 1,9 miljard euro bedroeg.

Uit de CBS-gegevens blijkt verder dat de invoer uit China in het derde kwartaal 2005 voor het eerst de invoer uit de Verenigde Staten overtrof. De waarde van de invoer uit China steeg met 44 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

China

China is daarmee het belangrijkste land buiten de Europese Unie (EU) voor wat de invoer betreft. Uit China komen vooral veel industriële producten, machines en transportmiddelen. Veel van die goederen worden vanuit Nederland verder getransporteerd (wederuitvoer) naar andere landen.