
Amerikanen verhogen rente tot hoogste niveau in 16 jaar ondanks bankenonrust
Experts in de Verenigde Staten en Europa twijfelden de afgelopen weken over de wenselijkheid van een renteverhoging. Met zo'n renteverhoging proberen centrale banken de inflatie te bestrijden. Bij een hogere rente wordt lenen duurder en geld uitgeven dus minder aantrekkelijk. Dat remt de inflatie.
Maar in de afgelopen weken ontstond veel onrust in de bankensector in de VS en Europa. Eerder deze maand gingen twee regionale banken in de VS failliet, mede door die hogere rente. Dit waren de Silicon Valley Bank (SVB) en de Signature Bank. Ook moest de Federal Reserve samen met elf grote banken ingrijpen om een faillissement van de regionale First Republic Bank te voorkomen.
De banken leenden veel geld uit aan techbedrijven in Silicon Valley. Maar die bedrijven haalden massaal hun geld weg bij de banken, omdat ze twijfelden of die banken wel financieel gezond waren. Het resulteerde in een bankrun, die SVB en Signature fataal werd.
Ook de ECB verhoogde de rente ondanks de bankenonrust
Vorige week besloot de ECB al om de rente te verhogen van 2,5 procent naar 3 procent. Analisten twijfelden of het wel een goed idee zou zijn, vooral vanwege de onrust rond Credit Suisse. De Zwitserse bank zat in grote problemen en moest worden gered door de Zwitserse overheid en concurrent UBS. Die redding kalmeerde de Europese beurzen.
ECB-president Christine Lagarde liet woensdag weten door te willen gaan met renteverhogingen om de inflatie in Europa te verlagen tot de gewenste 2 procent.
Donderdag wordt ook in het Verenigd Koninkrijk een renteverhoging verwacht. De inflatie is daar in februari weer flink opgelopen tot 10,4 procent, een stuk hoger dan verwacht.