AMSTERDAM - ABN Amro ziet af van de verkoop van zijn verzameling leasebedrijven. De bank zette dit bedrijfsonderdeel eerder dit jaar in de etalage, toen topman R. Groenink verklaarde dat het niet meer tot de kernactiviteiten werd gerekend. Maandag liet ABN Amro echter weten dat de leasetak onderdeel blijft van het bankconcern.

De ABN Amro Leaseholding maakte over de eerste negen maanden van een winst van 120 miljoen euro (f 264 miljoen), liefst 60 procent meer dan in dezelfde periode 2000. In tegenstelling tot dit zeer winstgevende onderdeel, presteerde ABN Amro als geheel dit jaar stukken minder. De winst van 1,83 miljard euro over de eerste negen maanden ligt 24 procent lager dan vorig jaar.

In Nederland vallen onder meer Leaseplan en Auto Lease Holland onder de holding, de twee grootste spelers op de Nederlandse leasemarkt. In totaal beheert het bedrijf zo'n 1,2 miljoen auto's in 26 landen. Volgens de geruchten in de financiële wereld was autofabrikant Volkswagen lange tijd in de race om de leasebedrijven over te nemen.

ABN Amro ziet nu af van de verkoop "na een zorgvuldig proces, met inachtneming van de huidige marktomstandigheden". Tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers, vorige week, liet financieel topman T. de Swaan al weten dat de verkoop van de leaseholding vertraging opliep door het slechte economische klimaat.