
Minder Nederlanders in de schulden of met een lening
Het aantal mensen met een betalingsachterstand bij een lening daalde vorig jaar naar 619.000. Een jaar eerder ging het nog om 677.000 leningen met een betalingsachterstand.
Daarnaast zaten vorig jaar ook minder mensen in de schuldhulpverlening. Eind 2022 waren dat er 41.000, ten opzichte van 46.000 aan het eind van 2021.
Stichting BKR zegt dat de daling bijzonder is, gezien de financieel uitdagende omstandigheden met hoge inflatie. Volgens voorzitter Peter van den Bosch wordt schuldenproblematiek goed aangepakt.
"De daling van betalingsachterstanden en schuldregelingen lijkt haaks te staan op de huidige financiële uitdagingen voor veel kwetsbare huishoudens", zegt Van den Bosch. "Maar we zien dat zowel consumenten zelf als de overheid de nodige maatregelen treffen."
Veel betalingsachterstanden in Zuid-Holland en Flevoland
Volgens Stichting BKR zijn er behoorlijke regionale verschillen te zien in het aantal leningen. In de Achterhoek, Limburg en Twente wonen relatief gezien de meeste mensen met een lening. Maar het aantal betalingsachterstanden is er niet groter dan gemiddeld. De betalingsmoraal in die regio's is dus goed, stelt Stichting BKR.
De meeste betalingsachterstanden zijn in de regio's rondom Rotterdam en Den Haag en in Almere en Lelystad. De minste betalingsachterstanden zijn in de kleine gemeente Rozendaal, nabij Arnhem.
Stichting BKR ziet dat vijftigers en zestigers de meeste consumptieve kredieten hebben. Twintigers hebben de minste. Wel neemt juist alleen bij die laatste categorie het aantal betalingsachterstanden bij kredieten toe.
NUjij: Uitgelichte reacties