
Bij bakkers gaat de vlag niet uit om vooroorlogse graanprijzen
De handelsprijs voor tarwe is gezakt naar ongeveer 275 euro per ton tarwe. Zo laag is die prijs niet geweest sinds 22 februari vorig jaar, twee dagen voor de Russische invasie in Oekraïne.
Belangrijkste oorzaak voor de lagere graanprijzen is de betere beschikbaarheid van graan uit Oekraïne. Door kwakkelend economisch tij is er wat minder vraag naar graan. En er zijn goede oogsten elders in de wereld.
Na de start van de oorlog schoot de prijs van graan vorig jaar omhoog tot meer dan 400 euro per ton, omdat de export van Oekraïens graan via de Zwarte zee werd verhinderd.
Na een in juli gesloten graandeal tussen Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties werd export via de haven van Odesa toch weer mogelijk. Langzaam daalden de graanprijzen daarna tot een vooroorlogse niveau. Die graandeal loopt overigens op 18 maart af en er zijn gesprekken gaande over verlenging.
Brood niet goedkoper
Hoge graanprijzen waren in 2022 een van de oorzaken dat brood volgens het CBS 16 procent duurder werd bij bakkers en supermarkten. Maar wat is nu het effect van goedkoper graan?
"Ik denk niet dat prijzen van brood zullen dalen", zegt Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum. "Bijna alle componenten die de prijs van een brood bepalen zijn gestegen."
"De kosten van energie en transport zijn nog hoog en ook huren gingen voor bakkers in het afgelopen jaar omhoog. Verder stijgen de loonkosten. Het minimumloon met 10 procent en een cao-loonsverhoging van 3,4 procent bij de bakkersbedrijven. Verpakkingen zijn ook duurder geworden."
NUjij: Uitgelichte reacties