SCHIPHOL - Numico neemt het Aziatische babyvoedingsbedrijf EAC Nutrition over voor 1,2 miljard euro in contanten. Dat heeft de Nederlandse onderneming maandag bekendgemaakt.

Om de overname te bekostigen, geeft Numico voor ongeveer 550 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. Daarnaast heeft het bedrijf een krediet geregeld van 1,75 miljard euro. Daarmee betaalt Numico de resterende aankoopprijs en herfinanciert het bestaande leningen.

Numico, dat babyvoeding en een klinische voeding produceert, verwacht dat EAC vanaf 2007 aan de winst gaat bijdragen. Voor volgende jaar voorziet Numico voor 5 miljoen euro kosten te kunnen besparen. Vanaf 2007 wordt dat 10 miljoen per jaar.

Numico krijgt door de aankoop sterke posities op de babyvoedingsmarkten van China, Maleisië en Thailand. EAC Nutrition, een dochter van het aan de Deense beurs genoteerde EAC, behaalde in de drie genoemde landen in het derde kwartaal een operationele winst van 12 miljoen euro bij een omzet van 88 miljoen.

Numico ziet Azië als groeimarkt, met hoge geboortecijfers en een stijgend inkomen per hoofd van de bevolking. EAC Nutrition is ook aanwezig op de Filipijnen en in India, terwijl Numico al babyvoedingsactiviteiten heeft in Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Voor de activiteiten in de Filipijnen en India neemt het bedrijf naar verwachting een herstructureringsvoorziening van maximaal 35 miljoen euro. Numico denkt de acquisitie van EAC Nutrition in december af te ronden. Op 2 december mogen de aandeelhouders zich uitspreken over het voornemen.