
Albert Heijn gaf in kwart eeuw 36 miljoen Bonuskaarten uit
Meteen bij de start waren er al twijfels over de privacy. Dat werd nog erger toen Albert Heijn in 2013 met een persoonlijke Bonuskaart kwam. Daarbij vroeg AH naar persoonlijke gegevens. Privacyorganisaties waren er niet over te spreken.
Veel klanten leken het minder erg te vinden. 'In de bonus' werd al snel een synoniem voor een aanbieding. In het begin waren er elke week zo'n vierhonderd producten in de aanbieding. Inmiddels zijn dat er meer dan duizend. AH tuigde zelfs een service op die verloren sleutelbossen terugstuurde naar de klant.
Doordat zoveel klanten de Bonuskaart gebruiken, heeft AH veel inzicht in het koopgedrag van de klant. Daar kan het bedrijf zijn aanbiedingen op aanpassen. Ook kan het persoonlijke aanbiedingen doen. "Albert Heijn is echt de grondlegger van kaartsystemen zoals dit", zegt retailkenner Michel Kregel tegen NU.nl.
Toch heeft de supermarktketen er volgens hem best mee geworsteld in het begin. "De start van de Bonuskaart was heel opportuun. Ze hebben bij AH lange tijd moeite gehad om te bepalen wat ze met al die aankoopdata konden en hebben de kaart in de loop van de tijd opnieuw moeten uitvinden. Maar inmiddels weten zij beter dan jij wat je de afgelopen weken in je koelkast hebt gehad."
Kregel twijfelt of kaarten zoals deze nog lang blijven bestaan. "Er zijn al supermarkten waar bij binnenkomst een scan van je gezicht wordt gemaakt en waar je zonder af te rekenen weer naar buiten loopt. Met behulp van die gezichtsscan wordt geregistreerd wat je hebt gekocht en wat je eerdere aankopen waren. Daar is dus geen kaart meer voor nodig."
NUjij: Uitgelichte reacties