
Franse premier past plan voor verhogen pensioenleeftijd aan na protesten
De regering van president Emmanuel Macron wilde de pensioensleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar. Ook wil ze het aantal jaar verlengen dat iemand moet werken voordat diegene aanspraak kan maken op pensioen. Volgens Macron zijn de hervormingen nodig vanwege de vergrijzing en omdat het pensioenstelsel enorme tekorten vertoont.
Maar de plannen stuiten op veel weerstand. Volgens opiniepeilers is zo'n 70 procent van de ondervraagden het niet eens met de voorgestelde hervormingen. Voor 7 en 11 februari staan er weer grote nationale protesten gepland.
Daarom kondigde premier Borne aan water bij de wijn te doen. Voor wie al vanaf 20 of 21 jaar werkt, gaat de leeftijd om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen maar met één jaar omhoog in plaats van twee.
Het pensioenstelsel in Frankrijk is gecompliceerd. Voor bepaalde beroepsgroepen gelden aparte regelingen en werknemers moeten een bepaald aantal jaren werken voordat zij aanspraak kunnen maken op een pensioen.
Mensen die voor hun twintigste zijn begonnen met werken mogen volgens de nieuwe plannen wel gewoon op hun 62e met pensioen. Overigens moeten de meeste Fransen nu al werken tot hun 67e omdat ze niet voldoen aan de vereiste jaren werk voor een eerder pensioen.
Geen meerderheid in lagerhuis voor plan
In de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, was ook veel kritiek op de voorgestelde hervormingen. De regering van Macron heeft sinds de laatste verkiezingen van vorig jaar geen meerderheid meer in de Nationale Vergadering. Ze moet dus op zoek naar bondgenoten in het parlement om nieuwe plannen door te voeren.
Premier Borne zegt dat ze op verzoek van de conservatieve partij Les Républicains de pensioenvoorstellen heeft aangepast. Volgens de leider van Les Républicains, Éric Ciotti, zou dat voor een ruime meerderheid in het parlement kunnen zorgen.
Maandag debatteert het parlement hierover. Ondertussen heeft de linkse oppositie in het parlement duizenden amendementen ingediend om het debat over de wet te rekken.
NUjij: Uitgelichte reacties