
Vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter Nord Stream-explosies zat
Duitsland startte, net als Denemarken en Zweden, een onderzoek naar de explosies op de bodem van de Oostzee. De Duitse onderzoekers gebruiken twee schepen om de sabotage op te helderen.
Bij de explosies in september vorig jaar kwam veel gas vrij. De leidingen, die van Rusland naar Duitsland lopen, raakten zwaar beschadigd. Frank zegt dat hij regelmatig contact heeft met Denemarken en Zweden over het onderzoek. Rusland heeft zelf ook een onderzoek ingesteld naar "deze daad van internationaal terrorisme".
Wat is Nord Stream?
- De Nord Stream 1 en 2 zijn onderzeese pijpleidingen in de Oostzee. Ze brengen Russisch gas van Rusland naar Duitsland en kunnen zo miljoenen Europese huishoudens aan warmte helpen.
- De nieuwste, Nord Stream 2, is door de oorlog in Oekraïne nooit in gebruik genomen. Daarnaast sloot Rusland de Nord Stream 1 in september voor onbepaalde tijd.
- Op het moment van de explosies werd er dus geen aardgas geleverd. Wel zaten er nog restanten gas in de leiding.
Het Kremlin ontkent beschuldigingen dat Rusland zelf achter de sabotage zit en wijst juist met de beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten. Dat land was uitgesproken tegenstander van de gaspijpleidingen tussen Duitsland en Rusland.
Begin februari 2022, vlak voor de Russische invasie van Oekraïne, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. De VS wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand.
De Nord Stream-leidingen zijn belangrijk voor de Duitse gasvoorraad. Jarenlang was Nord Stream 1 een belangrijke bron van inkomsten voor Moskou. Ook was het een belangrijk instrument om invloed uit te oefenen in Europa.