
Duitsers moeten meer gas besparen, Nederlanders blijven wel zuinig
Toezichthouder Bundesnetzagentur vindt de 8,6 procent besparing te weinig. Ook als rekening wordt gehouden met de lage temperaturen, werd volgens de toezichthouder 'slechts' 14 procent gas bespaard. Huishoudens moeten zuiniger aan doen om het wegvallen van Russische gasleveringen te compenseren en de voorraden voor volgende winter voldoende gevuld te houden.
De Duitse gasvoorraden zijn volgens Bundesnetzagentur op dit moment voor meer dan 78 procent gevuld. Dat is ruim boven de doelstelling van de overheid van minstens 40 procent per 1 februari. Volgens Klaus Müller, president van de toezichthouder, is dit wel goed nieuws met het oog op volgende winter.
In Nederland wordt al sinds de zomer ongeveer 20 tot 25 procent bespaard op het gasverbruik ten opzichte van een jaar eerder. "Wij gaan daar ook in 2023 mee door. Ook in de eerste weken van januari bespaarden huishoudens 20 procent gas", zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. "Ik denk dat mensen zuinig aan blijven doen, ondanks het prijsplafond en dalende gasprijzen."
"Door de oorlog in Oekraïne en de aandacht die er voor gasverbruik is geweest, hebben mensen flink bezuinigd. Maar mensen gaan niet bij elke prijsverhoging- of verlaging hun verbruik aanpassen."
'Duitsers zitten meer in de piepzak dan wij'
Eind januari is er wel een dipje te zien, blijkt uit cijfers van Visser. Er werd toen nationaal slechts 3 procent gas bespaard doordat de dagen koud waren en er door elektriciteitscentrales veel gas werd gebruikt om stroom te produceren.
Visser: "Dat kwam doordat er weinig energie werd geproduceerd door wind en zon. Huishoudens deden juist ook zuinig met gas, zeker als je rekening houdt met de temperatuur."
Dat de Duitse toezichthouder zich zo scherp uitlaat over het gasverbruik van huishoudens is volgens Visser goed te verklaren. "Duitsers zitten gezien hun eerdere afhankelijkheid van Russisch gas nog meer in de piepzak dan wij. En de toezichthouder zit er daar wat dichter op dan de ACM (Autoriteit Consument & Markt, red.) bij ons."
NUjij: Uitgelichte reacties