
ACM wil dat energieleveranciers transparanter worden over prijzen
De tarieven zijn niet altijd goed te vinden op de websites van de energieleveranciers, merkt de ACM op. Consumenten moeten soms goed zoeken naar het aantrekkelijkste tarief van een leverancier. Daardoor is het voor overstappers moeilijker een goedkoper contract te vinden.
Alle tarieven moeten online staan en de aantrekkelijkste tarieven moeten een prominente plaats krijgen, vindt de ACM. Soms gelden voor nieuwe en bestaande klanten andere tarieven. Ook verschillen prijzen per contractvorm.
"Niet alle leveranciers doen moeite om klanten te werven en het aanbod is lastig met elkaar te vergelijken. Leveranciers moeten transparant zijn over hun tarieven en zorgen dat hun aanbod goed te vinden is", zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.
Snoep merkt verder op dat consumenten inmiddels weer wat te kiezen hebben. Dat komt doordat de prijsverschillen bij energieleveranciers groot zijn.
De toezichthouder maakt vanaf deze maand een maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie om de prijsontwikkeling te volgen bij Eneco, Essent en Vattenfall, de drie grootste energiebedrijven. Dat sluit aan op het onderzoek dat de ACM doet naar energieleveranciers. Daarmee wil de toezichthouder uitzoeken of de prijzen niet onredelijk hoog zijn nu de overheid een energieplafond heeft ingesteld.
NUjij: Uitgelichte reacties