
IMF vindt meer renteverhogingen nodig om inflatiepijn te verzachten
Vorig jaar werd het leven mondiaal gezien 8,8 procent duurder, meldt het IMF. Dat kwam vooral door de torenhoge energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne. Voor dit jaar raamt het fonds de wereldwijde inflatie op 6,6 procent. Volgend jaar zou de inflatie moeten afnemen tot 4,3 procent.
"De strijd tegen de inflatie begint zijn vruchten af te werpen, maar centrale banken moeten hun inspanningen voortzetten", stelt Gourinchas in een toelichting. Eerder deze maand liet ECB-president Christine Lagarde al weten dat ze wil doorgaan met renteverhogingen tot de inflatie richting de 2 procent is gezakt.
Dat de prijzen overal nog steeds hard omhooggaan, heeft ook gevolgen voor de wereldeconomie als geheel. Gourinchas verwacht dat de mondiale groei dit jaar terugzakt naar 2,9 procent, tegenover 3,4 procent in 2022. Volgend jaar zal de economische groei, zoals het er nu naar uitziet, dan licht aantrekken tot 3,1 procent.
IMF erkent negatieve effecten van renteverhogingen
Gourinchas noemt de verwachte groei zwak, maar met deze cijfers is het IMF wel iets minder somber dan bij de vorige voorspelling in oktober. Dat komt onder meer doordat de energiecrisis in Europa tot nu toe niet zo ernstig uitpakt als gevreesd. Ook het feit dat China is afgestapt van zijn strikte coronaregels lijkt de bedrijvigheid vooruit te helpen.
De IMF-hoofdeconoom erkent dat het monetaire beleid negatieve bijeffecten heeft. Zo worden woningen minder betaalbaar, doordat lenen na een renteverhoging duurder wordt. Daarmee wordt het minder aantrekkelijk om nieuwe woningen te bouwen.
Maar Gourinchas benadrukt dat de strijd tegen de inflatie "nog lang niet is gewonnen" en dat de rente dus nog verder omhoog moet. "Door te vroeg te versoepelen, bestaat het risico dat alle tot nu toe geboekte vooruitgang ongedaan worden gemaakt."
NUjij: Uitgelichte reacties