
Hoge energierekening treft vooral middeninkomens, ouderen en jongeren
Mensen kunnen via Geldfit online en telefonisch advies krijgen over hoe zij met hun financiële problemen om moeten gaan. In het afgelopen jaar hebben ruim 1,2 miljoen mensen de website van Geldfit bezocht - liefst drie keer zoveel als in 2021.
"Het gaat bijvoorbeeld om tweeverdieners met een koophuis, AOW'ers en jongeren die hun energierekening niet kunnen betalen. Zij raken door hun spaargeld heen en weten op een gegeven moment niet meer hoe zij hun boodschappen moeten doen", zegt Kokol. "Het dagelijks leven is zo duur dat zelfs met een streng budget niet veel meer te schrappen valt aan de uitgavenkant."
Volgens Kokol heerst er nog altijd veel schaamte en stress onder mensen die financiële zorgen hebben. "Zo komt het voor dat zij geen netwerk hebben waarop ze kunnen terugvallen, zoals vrienden of familie. Bovendien weten ze vaak niet waar ze dan wel moeten aankloppen."
Via Geldfit krijgen mensen bijvoorbeeld het advies om een betalingsregeling af te spreken of inzicht te krijgen in hun situatie via online tools. Ongeveer 85 procent was hiermee geholpen. De rest is via de website doorverwezen naar energiecoaches, schuldhulpmaatjes of gemeentelijke schuldhulpverlening.
NUjij: Uitgelichte reacties