
ASML-topman: 'Te heftige exportbeperkingen China kunnen ons allemaal raken'
De chipmachinemaker is ongewild in het hart van zogenoemde geopolitieke discussies beland. "Daaraan zie je wel hoe belangrijk onze industrie is", zegt Wennink. "We zijn deel van de discussie, niet van de delegatie. Het heet geopolitiek, niet geozakelijk."
Daarmee probeerde Wennink deels afstand te nemen van de gesprekken tussen de VS en Nederland. De Amerikanen willen dat ASML minder machines naar China exporteert, als onderdeel van uitgebreidere wetgeving. "Als je te grote importbeperkingen oplegt, heeft dat effect op de beschikbaarheid van chips", zegt de CEO.
En die chips hebben we vandaag de dag elke dag nodig, voor vrijwel alles. "Instrumenten als exportbeperkingen, die goed bedoeld zijn, moeten geen ongewilde consequenties hebben." Volgens Wennink is de wereld van de chips bij uitstek een wereld die lang geen grenzen kende en "waarin iedereen met elkaar praat en samenwerkt".
De grenzen die nu steeds meer worden opgeworpen door de politiek kunnen hindernissen worden, voorziet de ASML-topman. Nu al zijn er her en der tekorten in China waardoor onderdelen niet vervangen kunnen worden en processen kunnen haperen.
Wennink zegt dat de politiek zo snel mogelijk een besluit wil nemen over eventuele verdere restricties voor leveringen aan China. "Het uitwerken daarvan zal dan nog maanden duren, want het is heel complex. Wij maken de machines die de chips maken. Chips worden overal gemaakt en verkocht, en die gaan vast ergens in."