
Eerste energieleverancier zakt met tarief tot onder prijsplafond, meer zullen volgen
Na weken wachten kunnen consumenten gaan profiteren van dalende energieprijzen. De eerste energieleverancier heeft nieuwe tarieven aangekondigd die onder het prijsplafond van de overheid liggen. Vergelijkingssites verwachten dat meer leveranciers dit voorbeeld zullen volgen, maar nog niet bij vaste contracten.
Budget Energie kondigde woensdag energietarieven van 1,39 euro per kubieke meter gas en 39 cent per kilowattuur stroom aan. Dat zit net onder het prijsplafond van 1,45 euro per kubieke meter gas en 40 cent voor stroom. Volgens de leverancier kan die sinds kort goedkoper dan het prijsplafond inkopen en is dat direct in deze lagere prijzen verwerkt.
Prijsvergelijkers zagen de verlaging al aankomen. "Wij zaten al te wachten op tarieven onder het prijsplafond", zegt Hans de Kok van Pricewise. Want hoewel grote leveranciers soms nog meer dan 3 euro per kubieke meter gas rekenen, zijn gasprijzen op de groothandelsmarkt in de afgelopen weken flink gedaald, tot het laagste niveau in een jaar tijd.
Dat Budget Energie de eerste is, komt doordat die leverancier inkoopt op maandbasis. "Andere maatschappijen moeten soms nog inkoopprijzen van de dure nazomermaanden doorberekenen. Bij Budget Energie stegen de tarieven in 2022 het snelst, maar nu dalen ze ook het eerst", zegt Ben Woldring van vergelijker Gaslicht.com.
'Andere energiebedrijven zullen snel volgen'
Andere energieleveranciers zullen snel volgen, verwachten De Kok en Woldring. "Niet alleen omdat de marktprijzen voor gas hard dalen, maar ook omdat ze naar de concurrentie kijken. Budget Energie is met bijna een miljoen klanten niet klein, dus moeten andere aanbieders mee", zegt Woldring.
De consument kan zo ook weer van concurrentie op prijs gaan profiteren. "Alle energieaanbieders zijn nu druk aan het rekenen om te kijken of ze ook al onder het prijsplafond kunnen gaan zitten."
De lagere tarieven zorgen ervoor dat ook mensen die onder het verbruik voor het prijsplafond vallen (1.200 kubieke meter gas en 2.900 kilowattuur stroom per jaar) - ongeveer de helft van alle huishoudens - prijzen met interesse zullen volgen. "Eerst was dat voor hen niet interessant; ze betaalden toch de plafondprijs. Maar nu wordt kijken en vergelijken mogelijk toch interessant."
Nog geen vaste energiecontracten met lage tarieven
Het lagere tarief wordt bij Budget Energie nog niet aangeboden in een vast contract voor een jaar of langer. En dat terwijl deze week nieuwe regels zijn aangekondigd die opzegvergoedingen verhogen, om energieaanbieders te motiveren vaste contracten aan te bieden.
Volgens Woldring wachten aanbieders met vaste contracten tot die nieuwe regels ingaan, op 1 april. "In maart zullen ze nieuwe contracten vanaf april gaan aanbieden", zegt hij. Dan krijgen consumenten weer vastigheid, in plaats van elke (paar) maand(en) nieuwe energieprijzen.
"Als meerdere energiebedrijven die vaste prijzen gaan aanbieden, komt daar ook weer concurrentie. Dat is helemaal fijn voor de consument die vastigheid wel fijn vindt, net zoals bij de rente op je hypotheek", zegt De Kok.
Eerder
- 04 jan 2023 om 11:11Telefoons roodgloeiend bij energiebedrijven om meterstanden en prijsplafond
- 04 jan 2023 om 05:35Hoge gasprijs leidt tot verkoop van tienduizend extra houtkachels
- 28 dec 2022 om 17:19Prijzen van energiecontracten liepen niet eerder zo ver uiteen
NUjij: Uitgelichte reacties