
Opbrengst Nederlandse popmuziek in buitenland nog niet zo hoog als precorona
De opbrengst van Nederlandse popmuziek in het buitenland lag in 2022 nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. Wel is de exportwaarde ruim verdubbeld ten opzichte van 2021. Dat kwam doordat de internationale markt weer openging na de afschaffing van strenge lockdownmaatregelen.
De exportwaarde was in 2022 ruim 171 miljoen euro, meldt muziekorganisatie Buma Cultuur. In 2021 ging het nog om zo'n 74 miljoen euro, tegenover 75 miljoen euro in 2020. In dat jaar stortte de markt in door de pandemie en coronamaatregelen.
Hoewel de exportwaarde vorig jaar flink is gestegen ten opzichte van de twee jaren daarvoor, is die nog niet op het niveau van voor de coronapandemie.
In 2019 bedroeg de totale waarde van de muziekexport nog ruim 214 miljoen. Het jaar daarvoor werd een recordbedrag van ruim 216 miljoen euro behaald. Dat is de hoogste opbrengst sinds 2004, toen voor het eerst onderzoek naar de exportwaarde werd gedaan. De opbrengst bedroeg destijds ruim 31 miljoen euro.
Nederlandse popmuziek leverde vorig jaar meer op in buitenland, maar minder dan voor corona
Dj's brachten meeste geld in het laatje
Het onderzoek, uitgevoerd door Perfect & More, is gericht op drie onderdelen: rechten, opnamen en optredens. In 2022 was zo'n 22 procent van de opbrengst afkomstig van rechten (zoals auteursrechten en royalty's), bijna 5 procent van opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland en ruim 73 procent van optredens in het buitenland.
Vooral optredens van dj's brachten veel geld op. Uit het rapport blijkt dat dj's veruit het meest verdienden met hun optredens in het buitenland. Met 104 optredens in het buitenland heeft Martin Garrix van alle Nederlandse artiesten de meeste optredens in het buitenland verzorgd. Hij wordt gevolgd door dj Tiësto (102 buitenlandse optredens) en dj Joris Voorn (90 optredens).
Vorig jaar waren de dj-optredens met ruim 108 miljoen euro goed voor bijna 90 procent van de totale opbrengst van optredens. Dit bedrag is nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. In 2019 leverde dancemuziek nog bijna 154 miljoen euro op.
'Nog een grote inhaalslag te maken'
"Het is een mooi herstel, maar we zijn er nog lang niet", zegt Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. "We bevinden ons nu op het niveau van zo'n tien jaar geleden, dus er is nog wel degelijk een grote inhaalslag te maken. Dat gaat ook wel gebeuren vermoedelijk, maar je moet je ogen ook niet sluiten voor de spanningen in de wereld die ook hun weerslag hebben."
De coronapandemie heeft er volgens Helmink voor gezorgd dat er meer naar lokale producties geluisterd wordt. "Kijk maar in Nederland. Dat maakt export van muziek iets moeilijker. Anderzijds zijn veel producers en componisten uit Nederland geliefder dan ooit en worden steeds meer internationale hits meegeschreven door Nederlanders."