
Vast energiecontract opzeggen wordt duurder door nieuwe regels
Energiebedrijven bieden nu amper nog vaste contracten aan, omdat ze vrezen dat klanten bij dalende prijzen gauw hun contract opzeggen en overstappen naar een concurrent. Dat terwijl het voor veel huishoudens rust en duidelijkheid zou geven als de termijnbedragen langer dan een paar maanden gelijk blijven en niet plots oplopen.
Toezichthouder ACM denkt energiebedrijven hiermee over de streep te trekken. "Energiebedrijven hebben bij ons aangegeven dat de vaste opzegvergoedingen die nu niet beïnvloed worden door prijzen een reden zijn om nu geen vaste energiecontracten aan te bieden", zegt een woordvoerder van de ACM.
Je betaalt tot nu toe bijvoorbeeld 50 euro opzegvergoeding als je nog een half jaar contract hebt of 100 euro voor een heel jaar, ongeacht de hoogte van de prijsverschillen.
Prijsverschil bepaalt hoogte opzegvergoeding energiecontract
De opzegvergoeding die je aan energieleveranciers moet betalen, wordt vanaf april bepaald door het verschil tussen de tarieven in je vaste contract en de huidige tarieven. Dan bekijkt de energieleverancier ook hoelang je contract nog zou lopen en hoeveel energie je naar verwachting nog zou afnemen in resterende maanden.
"Eigenlijk wordt de opzegvergoeding op een vergelijkbare manier berekend als bij je hypotheek", zegt de woordvoerder van de ACM. Ook daar is de oversluitboete afhankelijk van het verschil tussen de vastgezette rente en de huidige marktrentes.
"De opzegvergoeding kan hoog oplopen als het prijsverschil groot is en je nog veel energie zou afnemen", bevestigt de ACM-woordvoerder. "Maar tegelijkertijd is het zo dat er geen opzegvergoeding geldt als er geen prijsverschil is."
Binnen bedenktijd kun je opzegging nog annuleren
Als je van je huidige energiecontract af wil, krijg je na opzegging binnen de bedenktijd nog te horen wat de opzegvergoeding is. Daarop kun je besluiten je opzegging te heroverwegen.
Voor contracten die voor 1 april 2023 zijn afgesloten, gelden nog de oude opzegregels. De reden dat de nieuwe regels pas in april ingaan, is dat energiebedrijven hun IT-systemen nog moeten aanpassen.
NUjij: Uitgelichte reacties