
Wereldwijde elite vliegt deze week naar Davos, maar waarom eigenlijk?
Het WEF is een organisatie die naar eigen zeggen mensen bij elkaar brengt die het verschil kunnen maken. Ook dit jaar worden zo'n 2.700 gasten uit 130 landen verwelkomd in het Zwitserse skioord. Naast Rutte gaan ook ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Ook schuift bijvoorbeeld Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, aan.
Deze regeringsleiders en topmensen uit het bedrijfsleven bespreken mondiale problemen. Dit doen ze in de vorm van discussies en lezingen, maar bijvoorbeeld ook via een-op-eengesprekken. Rutte is bijvoorbeeld spreker bij een bijeenkomst over economische groei. Het thema van de huidige WEF is 'Samenwerking in een gefragmenteerde wereld'.
Hoewel er dus duizenden mensen op komen dagen, is de club erg exclusief. Mogelijkheden tot lidmaatschap zijn beperkt tot de duizend grootste bedrijven ter wereld. De jaarlijkse lidmaatschapskosten kunnen oplopen tot ongeveer 500.000 euro.
De kracht van Davos ligt in het samenbrengen van grote namen. Bij het WEF worden geen klimaatakkoorden als dat van Parijs gesloten. De kracht van de samenkomst ligt juist in de onderonsjes; het schudden van handen tussen invloedrijke mensen die elkaar anders niet zouden treffen. Het is alsof de machtigste mensen op aarde in een kleine kroeg staan.
De deftige Davos-ontmoeting is ook een bron van cynisme. Het WEF presenteert zich als organisatie die bijdraagt aan het oplossen van mondiale problemen en heeft thema's als klimaatverandering hoog op de prioriteitenlijst staan. Anderzijds vliegt die wereldwijde elite massaal naar Davos: vorig jaar vlogen 1.040 privéjets richting het skioord voor het WEF. Niet bepaald klimaatvriendelijk. Critici zien het weekje Davos dan ook als niets meer dan een praatclub voor de rijkste rijken.
NUjij: Uitgelichte reacties