DEN HAAG - Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich zorgen over de gevolgen van de Duitse verhoging van de btw voor de Nederlandse economie. "Dat is slecht voor de Nederlandse export", zegt een woordvoerder in een eerste reactie op het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD in Duitsland.

Duitsland is voor Nederlandse ondernemers een grote afzetmarkt. "Een lastenverzwaring voor de Duitse consument zal ook in Nederland effect hebben", stelt VNO-NCW. "Bijvoorbeeld de bloemensector zal er last van hebben."

De organisatie is er wel over te spreken dat de nieuwe regering er alles aan gelegen is de financiële situatie van Duitsland te verbeteren. Maar of dat gunstige effect op termijn groter zal zijn dan de nadelen van de btw-verhoging van 16 naar 19 procent, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland ziet daarentegen wel positieve kanten aan de btw-verhoging in het buurland. Vooral Nederlandse ondernemers in de grensstreek zouden het aantal Duitse klanten wel eens kunnen zien stijgen, zei een woordvoerder zaterdag.