
Recordomzet vuurwerk uit de boeken geknald: dit jaar 110 miljoen euro
Het verkooprecord was tot nu toe bij de jaarwisseling van 2019-2020, toen voor 77 miljoen euro aan vuurwerk werd afgestoken. De twee jaren erna gold er een vuurwerkverbod vanwege de coronapandemie.
Volgens een woordvoerder van BPN komt 10 procent van de gestegen omzet door inflatie en de hogere prijs van het vuurwerk. "De rest komt echt doordat er enorm veel meer is verkocht. Het enthousiasme voor vuurwerk is dit jaar heel groot."
De branche verwachtte eerder dat voor zo'n 85 miljoen euro verkocht zou worden. Er werd namelijk al zo'n anderhalf tot twee keer meer besteld in de voorverkoop dan in 2019. Sinds half november konden er al bestellingen worden geplaatst en de afgelopen drie dagen kon vuurwerk gekocht worden in de winkels.
De vuurwerkbranche denkt dat vuurwerkliefhebbers dit jaar zo enthousiast zijn omdat ze na twee jaarwisselingen met een landelijk verbod weer vuurwerk mochten kopen. Dit jaar zijn vooral de boxen met "een complete vuurwerkshow", zogenoemde cakes, populair.
Afsteken van vuurwerk mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur
Een kwart van het verkochte vuurwerk is zogeheten F1-vuurwerk, oftewel fop- en schertsvuurwerk als sterretjes en knalerwten. De rest is F2-vuurwerk: siervuurwerk als cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Sinds 2020 geldt er een verbod op knalvuurwerk als rotjes en losse vuurpijlen, ook wel categorie F3-vuurwerk.
Het afsteken van vuurwerk mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. In twaalf gemeenten geldt met Oud en Nieuw een verbod, maar daar mag wel vuurwerk verkocht worden. Volgens de woordvoerder van BPN gebeurde dat volop. "Er werd er in die gemeenten niet minder verkocht dan in gemeenten zonder afsteekverbod."