
ECB schroeft rente opnieuw op om inflatie tot bedaren te brengen
De centrale bank kondigde ook aan dat er volgend jaar waarschijnlijk nieuwe verhogingen komen. Hoe groot die rentestappen zullen zijn, bepaalt de ECB later pas. De stappen hangen af van hoe de prijzen voor producten en diensten zich ontwikkelen.
De ECB heeft als doel om die prijzen in een jaar zo'n 2 procent te laten stijgen, maar momenteel gaat dat veel harder. Zo waren huishoudens in de eurolanden vorige maand voor hun dagelijks leven gemiddeld 10 procent duurder uit dan een jaar eerder. Onder meer boodschappen en energie zijn het afgelopen jaar flink in prijs gestegen, waardoor veel mensen in de problemen zijn gekomen.
"De inflatie is nog steeds veel te hoog en de verwachting is dat deze nog te lang boven het doel blijft", aldus de centrale bank in een toelichting. De ECB verwacht dat de inflatie over het hele jaar uitkomt op 8,4 procent en komend jaar op 6,3 procent.
ECB-rente door de jaren heen
Hogere rentes voor spaarders
Door het rentebesluit van de ECB krijgen reguliere banken zoals ABN AMRO en ING meer rente als ze geld bij de centrale bank stallen. De toezichthouder hoopt dat de banken dan de rentes voor hun klanten ook verhogen, bijvoorbeeld voor spaarders. Dat maakt sparen aantrekkelijker, waardoor consumenten minder kopen, is de gedachte. Als er minder vraag is naar producten, dalen de prijzen.
De ECB is niet de enige centrale bank die zijn rente heeft verhoogd. Eerder op donderdag deed de Bank of England dat ook al, terwijl de Fed in de Verenigde Staten eveneens zijn rente liet stijgen.
Tegelijkertijd met de renteverhoging maakte de ECB bekend de obligaties die de centrale bank de afgelopen jaren heeft opgekocht vanaf volgend jaar af te bouwen. De ECB heeft voor zo'n 5 biljoen euro aan obligaties opgekocht van diverse lidstaten. Dit moest de Europese economie stimuleren. Nu de ECB dat niet meer nodig vindt, wil de bank er langzaam van af.
Dit wil de centrale bank doen door zijn portefeuille beetje bij beetje af te bouwen. Daar begint de ECB in maart volgend jaar mee, waarbij stappen worden gezet van 15 miljard euro per maand. Aan het einde van het tweede kwartaal bekijkt de ECB opnieuw met welk tempo de centrale bank zijn obligatiebezit verder afbouwt.
We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.
NUjij: Uitgelichte reacties