
Werkgevers voorzichtiger met structurele loonsverhogingen
Verder kunnen niet alle bedrijven de lonen fors verhogen aangezien de winsten teruglopen. "De flinke winsten waarover in het begin van 2022 werd gesproken, zijn - voor zover die er al waren - hard aan het verdwijnen. Natuurlijk zijn er ook sectoren die nog wel goede vooruitzichten hebben", schrijven de werkgeversclubs.
"De Nederlandse welvaart staat onder druk door de hoge inflatie, het lage consumentenvertrouwen en het langdurig achterblijven van de groei van de arbeidsproductiviteit. We moeten vooral zorgen dat de loonontwikkeling de inflatie de komende periode niet verder opstuwt."
De organisaties hebben grote zorgen over onze economie. De situatie waarin het Nederlandse bedrijfsleven opereert, is volgens de werkgevers extreem wispelturig. Dat komt onder meer door de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende energiecrisis.
"Na een rap herstel van de coronacrisis komt Nederland waarschijnlijk volgend jaar alweer in een economische recessie terecht. Niet alle bedrijven en sectoren zijn in staat om de financiële klappen door de fors gestegen inkoop- en energieprijzen, terugbetaling van de coronaschulden en de versnelde verhoging van het minimumloon op te vangen."
Lonen moeten volgens werkgevers bij situatie van bedrijf passen
De loonruimte moet dus worden bepaald door de situatie waarin een bedrijf of sector verkeert. De loonafspraken moeten daarbinnen passen, vinden de werkgevers. Ook kunnen cao-partijen afspreken hoe arbeidsvoorwaarden meebewegen bij grote mee- of tegenvallers.
De FNV laat weten dat steeds meer mensen in de problemen komen en hun rekeningen niet kunnen betalen. "Lange rijen bij de voedselbank, toenemende loonbeslagen en mensen die in de kou zitten. Dat kan alleen worden opgelost door de lonen structureel te verhogen."
NUjij: Uitgelichte reacties