
Boodschappen worden volgens Rabobank de komende maanden nóg duurder
"Consumenten hebben het afgelopen jaar al te maken gehad met prijsverhoging na prijsverhoging", zegt Rabobank-econoom Sebastiaan Schreijen. "Maar afgaande op de consumentenprijsontwikkelingen in de supermarkt zijn nog lang niet alle kostenstijgingen gedekt. Laat staan dat de consument weet heeft van de voorgenomen producentenprijsverhogingen die er de komende maanden aan zitten te komen."
Producenten geven aan dat ze hun verkoopprijzen met 10 tot 20 procent moeten verhogen om alle kosten te dekken. De oorzaak van die stijging ligt onder meer bij de dure dollar en oplopende personeelskosten. Ook indirecte energiekosten spelen een rol. Die toegenomen kosten komen op tafel wanneer er onderhandeld wordt met supermarkten.
Supermarktenkoepel CBL laat in een reactie weten begrip te hebben voor de kostenstijgingen, maar benadrukt wel dat deze "reëel en verklaarbaar" moeten zijn. Diezelfde supermarkten zijn zelf ook steeds meer geld kwijt aan energie, huur en gestegen arbeidskosten. "Supermarkten kunnen daarom de hogere prijzen en kosten slechts beperkt absorberen", zegt CBL-directeur Marc Jansen.
Rabobank verwacht dan ook dat de inkopers bij supermarkten de komende tijd "flink tegengas geven aan de onderhandelingstafel". Schreijen denk dat het aanbod in de supermarkten daardoor zal versoberen, bijvoorbeeld door lege schappen als gevolg van het stoppen van leveringen. "Maar ondanks die versobering zullen boodschappen (nog) duurder worden in de eerste maanden van 2023."
NUjij: Uitgelichte reacties