
Tankerfile bij Turkije door invoering prijsplafond Russische olie
Olietankers staan bij Istanboel in de file door nieuwe regels voor het vervoeren van olie. De Turkse stad ligt aan een belangrijke route voor het vervoeren van Russische olie, maar daarvoor gelden sinds maandag nieuwe regels. Daarom willen de Turkse autoriteiten de verzekeringspapieren van de schepen uitgebreid controleren, wat voor lange wachttijden zorgt.
Maandag zijn internationale regels ingegaan die bepalen dat Russische olie voor maximaal 60 dollar (57 euro) per vat mag worden verkocht. Bedrijven in de Europese Unie en enkele andere grote rijke landen, waaronder de Verenigde Staten en Japan, mogen volgens de nieuwe regels geen Russische olie vervoeren of verzekeren die boven de plafondprijs is verkocht.
Turkije heeft deze regels niet ingevoerd, maar wil wel zeker weten dat de olietankers die door zijn wateren varen goed verzekerd zijn. Daarom heeft het land nu strengere controles ingevoerd die meer tijd kosten, waardoor de olietankers in de file staan.
Bij de nauwe waterverbinding zouden nu zeker twintig schepen liggen te wachten. Mogelijk lopen de vertragingen de komende dagen verder op.
De Bosporus bij Istanboel vormt de verbinding tussen havens aan de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Langs die zeestraat wordt veel olie vervoerd, die overigens niet allemaal uit Rusland komt. Ook iets verderop, bij de Dardanellen-zeestraat, is een file ontstaan.