
Olielanden houden zondag belangrijk overleg: daalt de prijs aan de pomp verder?
De gevolgen van die beslissing kunnen we snel merken bij het pompstation. Want als de landen ervoor kiezen de productie te verlagen, dan zou dat hogere prijzen aan de pomp kunnen betekenen. Door internationale marktwerking zorgt minder beschikbare olie doorgaans automatisch voor een hogere prijs.
Er staat bij het overleg flink wat op het spel voor de leden van de OPEC+ en hun olieproducerende bondgenoten. Ze zagen de olieprijzen de afgelopen tijd hard dalen. Dat komt vooral door zorgen over de strenge coronalockdowns in China, de grootste importeur van olie van de wereld.
Maar ook de renteverhogingen van de centrale banken hebben impact. Daardoor koelt de wereldeconomie af en dat zorgt weer voor een afnemende vraag naar olie. En dus hebben de leden van OPEC+ reden tot zorg. De afgelopen weken werd er druk gespeculeerd over hoe ze met hun problemen zouden omgaan.
Mogelijk goed nieuws voor Nederlandse automobilisten
Persbureau Reuters meldde dit weekend op basis van ingewijden dat OPEC+ waarschijnlijk zal vasthouden aan de al eerder geplande productievermindering van twee miljoen vaten per dag. Als dat ook echt gebeurt, is dat mogelijk goed nieuws voor Nederlandse automobilisten. Al zal het de onzekerheid op de oliemarkt niet wegnemen.
Zo is er veel onzekerheid over de gevolgen van het nieuwe prijsplafond van de Europese Unie voor Russische olie. Afgelopen vrijdag besloten EU-landen tot een maximumprijs van 57 euro per vat Russische olie. Dat moet Rusland dwarszitten in de oorlog in Oekraïne. Daarom geldt vanaf maandag een EU-boycot gericht op Russische olietransport over zee.

NUjij: Uitgelichte reacties