DEN HAAG - Bij de postkantoren in Nederland verdwijnen binnen twee jaar rond de vierhonderd arbeidsplaatsen. De banenreductie is een gevolg van het verminderen van het aantal zelfstandige vestigingen in Nederland.

Postkantoren BV, waar TPG Post en de Postbank (dochter van ING) ieder een belang van 50 procent in hebben, is van plan dit aantal kantoren met 74 terug te brengen naar circa 215. Daarvoor in de plaats komen postagentschappen. Dat zijn kantoren in winkels, waaronder de boekhandels van dochter Bruna. TPG Post meldde vrijdag dat de operatie een besparing oplevert van circa 5 miljoen euro.

Het assortiment verandert niet, garandeert Y. Pasma, manager retail bij TPG Post. "Bovendien breiden we de 1300 servicepunten zodanig uit dat daar dezelfde dienstverlening komt als bij de kantoren en agentschappen. Dan kan daar bijvoorbeeld ook aangetekende post worden opgehaald."

Het totaal aantal vestigingen blijft gelijk op 2100. F. Sterk van Postkantoren BV zei vrijdag dat het verlies aan arbeidsplaatsen geleidelijk gaat. Bij het bedrijf werken omstreeks 3000 mensen. "Met bonden zijn afspraken gemaakt om de reductie zoveel mogelijk zonder gedwongen ontslagen en met het zoeken naar passend ander werk te doen."

Het verdwijnen van zelfstandige kantoren is al jaren aan de gang. In 1989 waren er in Nederland 1300 postkantoren, bijna vijf keer zoveel als nu.