
Voor het eerst deze eeuw dalen de reële lonen in veel landen
De lonen zijn gecorrigeerd voor inflatie in de eerste helft van dit jaar met gemiddeld 0,9 procent gedaald, terwijl de prijzen stijgen. Het is voor het eerst deze eeuw dat dit gebeurt, meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) woensdag in een rapport.
Dit komt volgens de IAO vooral door de kostencrisis. De hoge inflatie en de wereldwijde vertraging van de economische groei leiden wereldwijd tot lagere lonen. Vooral huishoudens met een laag inkomen worden volgens de arbeidsorganisatie hard getroffen.
De daling van de lonen verschilt per land. In de Europese Unie daalden de reële lonen - oftewel de lonen gecorrigeerd voor inflatie - in de eerste helft van dit jaar zelfs met 2,4 procent. In 2021 stegen de lonen nog met 1,3 procent. In Centraal- en West-Azië groeiden de lonen juist met 2,5 procent. Dat was wel minder dan een jaar eerder: toen was dat nog 12,4 procent.
Volgens de IAO is er dringend behoefte aan beleidsmaatregelen om de levensstandaard van werknemers te verbeteren.
Een verhoging van het minimumloon en een verlaging van de btw op essentiële goederen als eten zouden volgens de IAO kunnen helpen. De organisatie stelt ook voor om huishoudens met een laag inkomen bonnen te geven waarmee ze essentiële dingen kunnen kopen.