
Olieprijs zakt verder weg door onrust over coronalockdowns in China
De problemen tasten de risicobereidheid van investeerders aan en vertroebelen de vooruitzichten voor de energievraag.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend met 3 procent naar 73,98 dollar (ruim 71 euro). Brentolie werd 2,9 procent goedkoper: 81,24 dollar per vat.
China is de grootste olie-importeur ter wereld. De protesten tegen het strenge coronabeleid in het land veroorzaakten een uitverkoop in grondstoffen. Ook werd de dollar een toevluchtsoord voor investeerders. De hogere dollarprijs maakt grondstoffen weer minder aantrekkelijk om in te investeren.
De olieprijs kent al een tumultueuze twaalf maanden met grote schommelingen. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne, het aangescherpte beleid van centrale banken om de inflatie te bestrijden en de niet-aflatende pogingen van China om corona uit te roeien. En de afgelopen dagen waren diplomaten van de Europese Unie verwikkeld in besprekingen over een prijsplafond voor Russische olie.
Daling ook in Nederland te merken
Ook aan de pomp in Nederland is de aanhoudende daling van de olieprijzen te merken. De adviesprijs voor 1 liter Euro95 ligt volgens consumentencollectief UnitedConsumers op 1,943 euro. Voor 1 liter diesel is de adviesprijs 1,916 euro. De brandstofprijzen doken eerder deze maand onder de 2 euro en zijn sindsdien dus verder gedaald.
In juni dit jaar piekte de prijs voor benzine nog op ruim 2,50 euro per liter. De dieselprijs stond in maart, kort na de Russische inval in Oekraïne op 2,375 euro per liter. Pomphouders kunnen overigens afwijken van de adviesprijzen van grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.
NUjij: Uitgelichte reacties