'Iedereen aan het werk'

AMSTERDAM - Iedereen die kan werken, moet binnen één jaar aan de slag zijn. Mensen die geen zin hebben, verspelen hun uitkering. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van de GroenLinks-nota 'Vrijheid eerlijk delen'. In de nota wordt ook gesteld dat werkgevers werknemers makkelijker moeten kunnen ontslaan.

De huidige verzorgingsmodel voldoet volgens de fractievoorzitter van GroenLinks Femke Halsema en Kamerlid Ineke van Gent niet meer. Dat heeft volgens hun geleid tot een 'krachteloze verzorgingsstaat die mensen afschrijft en de passiviteit induwt'.

Flexwerkers

De partij pleit voor meer rechten voor flexwerkers. Oudere werknemers verliezen daarentegen een deel van hun bescherming. De duur van de Werkloosheid Wet (WW) moet worden verkort, tijdelijke arbeidsmigranten zijn welkom op de arbeidsmarkt en de bijstand moet worden vervangen voor een 'participatiecontract'. De partij wil dat mensen met een bijstandsuitkering aan de slag gaan tegen het minimumloon.

Voor de overheid ziet GroenLinks een belangrijke rol weggelegd in het tewerkstellen van kansarme werklozen. Die moet de staat tegen het minimumloon inzetten als klusjesman, schoonmaker of oppas.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie