AMSTERDAM - De prijs van een vliegticket moet in de toekomst worden belast met een milieuheffing. Het kabinet stemt volgens De Telegraaf vrijdag waarschijnlijk in met het voorstel van staatssecretaris van Milieubeheer Pieter van Geel (CDA) om passagiers te laten betalen voor de door vliegtuigen veroorzaakte milieuverontreiniging.

Passagiers gaan waarschijnlijk vijf euro heffing betalen voor een reis binnen Europa. Ze zijn voor een ticket naar een ander continent het dubbele bedrag kwijt. Het kabinet wil de geraamde inkomsten van de heffing teruggeven aan de burgers in de vorm van een lastenverlichting. Minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) werkt nog aan een plan om deze verlichting te realiseren.

Hoe hoog de milieuheffing op vliegtickets precies wordt, leggen de Europese ministers van Milieu begin december vast. Dan praten ze over het fiscaal belasten van vliegverkeer. Nederland zou ervoor pleiten om naast een vast bedrag op de ticketprijs ook een kerosineaccijns voor verbruikte brandstof in te voeren.