ROME - Transavia wil reizigers aan boord van de vliegtuigen laten gokken of bingo spelen. De luchtvaartmaatschappij gaat daar met de Staatsloterij over praten, zei commercieel directeur Willem Hondius donderdag in Rome.

Transavia overweegt krasloten te verkopen. Daarmee kunnen reizigers prijzen of geld winnen. "Ze kunnen bijvoorbeeld de reis terugwinnen", aldus Hondius. De volledige dochter van KLM is niet de eerste vervoerder die overweegt gokken te introduceren. Concurrent Ryanair heeft ook dergelijke plannen.

Staatsloterij

De medewerking van de Staatsloterij is wel noodzakelijk, lichtte Hondius de plannen toe. "Transavia heeft geen verstand van gokken." De maatschappij heeft al eerder gesprekken met de Staatsloterij gevoerd, maar deze zijn op een gegeven moment afgebroken. "We willen deze weer oppakken."

Gokken aan boord is slechts van de vele initiatieven die Transavia uitprobeert om meer geld te verdienen. De luchtvaartmaatschappij verkoopt sinds kort bijvoorbeeld tickets voor onder meer theatershows. Dat loopt echter minder goed dan verwacht. De verkoop van hotelkamers en het verhuren van auto's draaien wel prima, zei Hondius. "Bovendien zitten mobiel bellen en internet aan boord eraan te komen. Daarmee kunnen we ook geld verdienen."

Laag

Op de ticketprijs valt weinig meer te verdienen. Door de hevige concurrentie zijn de tarieven al behoorlijk laag. Hondius verwacht dat de onderneming niet nog dieper kan gaan. Dat heeft onder meer te maken met de dure brandstof. Transavia heeft lange tijd geprobeerd deze kostenstijging niet door te berekenen aan de klanten, maar moest uiteindelijk toch een heffing van 8,50 euro per enkeltje in rekening brengen.

Transavia maakt onderdeel uit van de Air France-KLM groep. Zoals het er nu uitziet, blijft dat voorlopig zo, zei Hondius. Maar "zolang je geld verdient, ben je een held. Dat moet je dus wel blijven doen", voegde hij daaraan toe. Daarom doet Transavia meer dan vliegen om het rendement op peil te houden. De luchtvaartmaatschappij was het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2005/2006 winstgevend. Air France-KLM publiceert eind november de halfjaarcijfers.