FRANKFURT - Het bruto binnenlands product van Duitsland is in het derde kwartaal van dit jaar vrijwel even groot geweest als in het tweede. Dat betekent dat de economische groei stagneert, zo blijkt uit voorlopige gegevens van de Bundesbank, de Duitse centrale bank.

De gegevens staan in het maandag vrijgegeven maandrapport van de bank. Verder meldt de Bundesbank dat er ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar sprake is van een magere groei van 0,25 procent. Sinds de eerste drie maanden van 1997 is de economische groei niet zo klein geweest.

Voor de komende ontwikkelingen hangt veel af van de Amerikaanse economie. De Bundesbank gaat er vanuit dat de economie van de Verenigde Staten in het lopende kwartaal sterker achteruit zal gaan dan in het derde kwartaal. Toen bedroeg de krimp in de VS 0,4 procent.

Volgend jaar zal de Amerikaanse economie zich herstellen, door de renteverlagingen van eerder dit jaar en door belastingmaatregelen. Van groot belang voor de mate van herstel is de komende ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Hoe lang de consument en de belegger onzeker blijven, is niet te voorzien, aldus de Bundesbank.