Steeds meer middeninkomens melden zich met financiële problemen
"We merken dat veel mensen enorm in de stress zitten", zegt algemeen directeur Martin Suithoff van De Nederlandse Schuldhulproute in gesprek met NU.nl.
Via het initiatief Geldfit kunnen mensen online en telefonisch advies krijgen hoe zij met hun financiële problemen om moeten gaan. Het afgelopen kwartaal hebben 367.000 mensen de website geldfit.nl bezocht, maar liefst drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.
"Het gaat bijvoorbeeld om mensen die veertig uur per week werken en niet meer rond kunnen komen. En dan gaat het dus vaak om middeninkomens die geen recht hebben op bepaalde toeslagen", zegt Suithoff.
De algemeen directeur verwacht komende winter een verdere toename van het aantal hulpvragen, onder meer vanwege de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van andere partijen die naar Geldfit verwijzen, zoals energiemaatschappijen en banken.
'Er heerst veel schaamte om hulp te vragen'
"We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat mensen hun geldzorgen voor zich houden en dat de problemen zich opstapelen", zegt minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen).
"Mensen weten de weg naar de schuldhulp van de gemeente, een budgetcoach of een schuldhulpmaatje niet te vinden. Verder zijn huishoudens er niet van op de hoogte dat het mogelijk is om een betalingsregeling te treffen. Ook gebruikt niet iedereen de inkomensregelingen die er zijn."
Suithoff benadrukt dat veel mensen zich schamen om hulp te vragen. "Of het is bepaalde trots, waardoor sommige mensen een extra baantje erbij nemen in de avond of geld lenen bij familie of vrienden. Zij willen liever hun problemen zelf oplossen."
NUjij: Uitgelichte reacties