LEEUWARDEN - De provincie Friesland wil zijn belang van 12,6 procent in het energiebedrijf Nuon zodra het kan verkopen. Een meerderheid van Provinciale Staten steunt een voorstel hiertoe van gedeputeerde J. Ploeg (CDA), liet donderdag een woordvoerder van de provincie weten. Het Friese Nuon-belang heeft een geschatte waarde van 1,2 miljard euro.

Met het besluit stelt Friesland zich achter de privatisering van Nuon. Andere lokale overheden aarzelen juist om de weg naar privatisering van hun energiebedrijven te vervolgen.

Eerder deze week besloot Noord-Brabant om voorlopig af te zien van privatisering van het energiebedrijf Essent, waarin de provincie een aandeel heeft van bijna 31 procent. Met dit besluit hoopt Noord-Brabant te voorkomen dat Essent wordt opgesplitst, verklaarde gedeputeerde O. Hoes (VVD).

De provincie Overijssel, dat een belang heeft van 18 procent in Essent, is aan het twijfelen geslagen over de privatisering van het energiebedrijf. De Overijsselse Staten besloten in 2002 de aandelen in Essent te verkopen, maar zijn daarvan teruggekomen. Woensdag gaven zij Gedeputeerde Staten opdracht om te onderzoeken of de verkoop moet doorgaan.

De aarzelingen van de aandeelhouders om hun belangen te verzilveren zijn ingegeven door het kabinetsvoorstel om de stroom- en gasnetten van de energiebedrijven af te splitsen. Het kabinet stelt dat als voorwaarde voor de privatisering. Door de splitsing ontstaan een netwerkbedrijf dat in handen blijft van de overheid, en een commercieel leveringsbedrijf. De energiebedrijven willen de netten, waarmee veel geld wordt verdiend, niet kwijt.