AMSTERDAM - De aftrek van de hypotheekrente moet al door het huidige kabinet worden beperkt. Dat zegt Elco Brinkman, voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland en prominent CDA-lid, donderdag in Nederlands Dagblad. Volgens de voormalig fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer wordt de discussie over de renteaftrek door politici alleen vermeden uit angst kiezers kwijt te raken. Inhoudelijk zouden er geen redenen zijn om geen maatregelen te treffen.

Met het geld dat vrijkomt door de renteaftrek te beperken, moeten volgens Brinkman particuliere woningen in oude wijken worden opgeknapt. De krant noemt de kritiek van Brinkman op het kabinet opmerkelijk, omdat bouwbedrijven het snel zouden merken als de hypotheekrente deels wordt afgeschaft. Onderzoeksbureau Nyfer berekende dat een kleine wijziging direct grote negatieve effecten heeft op de woningmarkt en nieuwbouw van woningen.

Brinkman ziet dat gevaar niet, wanneer het extra te besteden geld door het kabinet wordt geïnvesteerd in woningonderhoud. "In die oude wijken maken woningen een enorme kwaliteitsslag, die leidt tot een waardevermeerdering van die huizen."

De hypotheekrenteaftrek komt volgens de krant steeds verder onder druk te staan, 'nu zelfs de bouwwerkgevers de discussie willen openen'. De renteaftrek zou het eigen huizenbezit 'al lang niet meer' stimuleren. Het belastingvoordeel zou de prijs van woningen 'alleen maar' opdrijven en vooral de hoogste inkomens zouden erdoor worden bevoordeeld.