
Buschauffeurs staken in heel Nederland in de hoop op een betere cao
De acties vinden verspreid over heel Nederland plaats en kunnen hinder opleveren voor wie dan met de bus wil reizen. Personeel van stadsvervoerders, zoals in Den Haag en Rotterdam, doet niet mee aan de staking. Dit komt doordat deze bedrijven onder een andere cao vallen dan de streekvervoerders, laat bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer weten.
Hoeveel chauffeurs er meedoen aan de staking, wordt pas op de dag zelf duidelijk. De staking is een initiatief van FNV, dus niet alle vakbonden doen eraan mee.
Vorige maand staakten de buschauffeurs ook. Toen gaven ze de werkgevers vijf weken de tijd om weer om de tafel te gaan zitten. Dat is volgens vakbond FNV niet gebeurd.
De buschauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reizigers, maar zijn de situatie echt beu, benadrukt Van der Gaag. "Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt." Daarnaast maken de chauffeurs zich ernstig zorgen over de inkrimping van het openbaar vervoer.
Chauffeurs willen 10 procent meer loon
De chauffeurs willen ter compensatie van de huidige prijsstijgingen een loonsverhoging van 10 procent. Daarnaast moeten volgens hen het personeelstekort en de werkdruk aangepakt worden. "Dat er te weinig mensen zijn, zorgt mede voor een hoog ziekteverzuim", vertelt Van Der Gaag. "Dat zorgt weer voor nog meer werkdruk. Het is hoog tijd dat de werkgevers daar aandacht voor krijgen."
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) sloot vorige week nog een akkoord met vakbond CNV. Daarin werd afgesproken dat chauffeurs in november een eenmalige uitkering van 1.000 euro krijgen. "CNV was bereid om aan te schuiven en met die vakbond zijn we er gewoon uit gekomen", aldus VWOV-voorzitter Fred Kagie. Hij doet een oproep aan FNV: "Kom aan tafel en houd op met actievoeren."