
Nederlanders blijven ondanks klimaatdoelen veel vlees eten
In 2021 at de gemiddelde Nederlander 38,1 kilo vlees, in 2020 was dit 38 kilo. Dat was gemiddeld wel een kilo minder dan in 2019, maar dat kwam vooral doordat de restaurants toen dicht waren vanwege de coronamaatregelen, lieten de onderzoekers van Wageningen University & Research weten die in opdracht van Wakker Dier het onderzoek deden.
Anne Hilhorst, voorzitter van Wakker Dier noemt de vleesconsumptie onverminderd hoog. "Jaarlijks schommelt het vleesgebruik hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit."
Volgens het Klimaatakkoord van het kabinet moeten we minder vlees eten om de klimaatdoelen te halen. Maar op dit moment gebeurt er weinig om deze doelstelling dichterbij te brengen. "De overheid moet de regie pakken, maar doet nu of haar neus bloedt", zegt Hilhorst.
Ook supermarkten hebben beloofd bij te dragen aan deze overheidsdoelstellingen. Ook dat gebeurt nog te weinig. En dat terwijl Nederlanders die hulp goed kunnen gebruiken, zegt Marije Seves, expert op het gebied van duurzaam eten bij het Voedingscentrum. "Supermarkten en voedselaanbieders kunnen helpen om de vleesporties te verkleinen en de plantaardige keuze de gemakkelijkste keuze te maken."
"Zonder hulp van supermarkten en de overheid komen we er niet", zegt Hilhorst van Wakker Dier.