UTRECHT - Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 6 procent zien dalen tot 450 miljoen euro. De nettowinst steeg van 1 miljoen naar 6 miljoen euro. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

De omzetdaling is voor een belangrijk deel te wijten aan de operaties in de Verenigde Staten, waar het bedrijf bezig is orde op zaken te stellen. De omzet van de onderneming is beneden de verwachting van analisten. Die kwamen uit op een omzet van gemiddeld 477 miljoen euro bij een nettowinstverwachting van ongeveer 13 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Ad Veenhof beginnen de genomen maatregelen in de Verenigde Staten hun vruchten af te werpen. "We hebben een verlies omgebogen in winst. Dat suggereert dat we dit jaar boven het break even punt eindigen."

Het bedrijf heeft de contracten met verscheidene partijen in de Verenigde Staten onder de loep genomen en sommige daarvan beeïndigd omdat het er geen geld aan verdiende. Wessanen dacht dat de omzet in die regio harder zou dalen dan nu is gemeld.

In Europa ging het allemaal iets minder omdat consumenten minder geld uitgaven tijdens de zomer. Verder zag Wessanen dat mensen minder geld spendeerden bij activiteiten buiten de deur zoals uit eten gaan. Ook voelde de onderneming de concurrende druk van huismerken in de supermarkten, waardoor de verkopen van A-merken achterbleven.