Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Jumbo-topman Frits van Eerd treedt tijdelijk terug vanwege witwasonderzoek

Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van supermarktketen Jumbo. Dat heeft hij "na zorgvuldig overleg met zijn familie en de raad van commissarissen" besloten, maakt het bedrijf uit Veghel vrijdag bekend. De topman is een van de verdachten in een grote witwaszaak.
Door onze economieredactie

"Dit is in het belang van Jumbo en maakt het ook mogelijk voor Frits om zich volledig te concentreren op zijn persoonlijke situatie", meldt de supermarktketen.

De 55-jarige Brabantse ondernemer is vorige week dinsdag vastgezet. Van Eerd is eerder deze week vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in het witwasonderzoek, zo liet het Openbaar Ministerie (OM) weten.

Volgens de supermarktketen heeft zijn terugtreden gevolgen voor de aansturing van Jumbo. "We verwachten op korte termijn hierover meer te kunnen zeggen. Tot die tijd is de dagelijkse bedrijfsvoering van Jumbo gewaarborgd door het directieteam."

De topman is een van de negen verdachten die vorige week werden gehoord in een omvangrijk witwasonderzoek. Onder meer de FIOD en het OM deden vorige week op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen. Daarbij werd onder andere de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther doorzocht.

Witwassen gebeurde via autohandel en motorcross

Het witwassen gebeurde via vastgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel.

Partijen in de sportwereld die worden gesponsord door Jumbo gaven eerder aan het justitieel onderzoek af te wachten. "Voorzichtigheid is hier op z'n plaats, we wachten tot de feiten op tafel liggen", zei manager Raymond Vermeulen van de door het supermarktbedrijf gesponsorde Formule 1-coureur Max Verstappen. "We hebben contact gehad met Jumbo. De directievoering en marketing lopen gewoon door."


Lees meer over:

JumboVeghelEconomieBinnenland

Aanbevolen artikelen