Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Energie-update: Zo gaat het met de gasprijs

Elke week geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van de gasprijs, het verbruik en de vulling van de gasopslagen in Nederland. Dit zijn de laatste cijfers van de afgelopen week in drie grafieken.
Door Tom van Gurp

De gasopslag in Alkmaar is deze week helemaal gevuld. Het is de eerste van de vier gasopslagen in ons land die volledig is gevuld, blijkt uit een update van het ministerie van Economische Zaken. De drie andere opslagplekken zijn voor minimaal 80 procent vol.

De gasvoorraden moeten worden gevuld om te voorkomen dat we komende winter met tekorten te maken krijgen.

Het doel was aanvankelijk om alle opslagen op 1 november voor minimaal 80 procent gevuld te hebben. Dat doel is dus ruimschoots gehaald.

Gemiddeld zijn de vier opslagplekken nu voor 87,9 procent gevuld. De komende tijd wil het kabinet de voorraden verder aanvullen.

Volg dit onderwerp

Wil jij elke week een melding krijgen met een update over de energiemarkt?

Bijna een derde minder gas verbruikt

Uit de cijfers van het ministerie blijkt ook dat we afgelopen week 552 gigawattuur gas per dag hebben verbruikt. Dat is 31 procent minder dan het verbruik in dezelfde periode in voorgaande jaren.

Het gasgebruik in Nederland is al maandenlang fors lager dan in vorige jaren. Dat gas nu duurder is, speelt ongetwijfeld mee.

Prijs voor gas is iets gedaald

De prijs voor 1 megawattuur gas is nu lager dan vorige week. Handelaren betaalden woensdag 189,78 euro. Een week eerder was de prijs nog 217,88 euro. De handelsprijs voor gas zakt al een aantal weken. Eind augustus stond de prijs bijna op 340 euro.

Dit betekent overigens niet dat de energierekening voor huishoudens ook lager is geworden. Dit hangt erg af van het contract dat je hebt.

Wie de afgelopen maanden een nieuw contract bij een energieleverancier moest afsluiten, heeft waarschijnlijk een forse verhoging moeten slikken. Verder hebben diverse leveranciers, waaronder Essent en Vattenfall, aangekondigd per 1 oktober hun variabele tarieven flink op te schroeven.

Maar wie een vast contract met lage tarieven heeft dat nog een tijdje doorloopt, zal nu nog geen last hebben van de hoge gasprijs.


Lees meer over:

EconomieEnergie-update

Aanbevolen artikelen