De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing treft een schikking van 200 miljoen dollar (205 miljoen euro) met de Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse beurstoezichthouder opende een onderzoek naar Boeing, nadat twee 737 MAX-toestellen kort na elkaar waren neergestort.

Met de schikking koopt de fabrikant vervolging wegens vermeende misleiding van beleggers in de nasleep van de ongelukken af.

Volgens beurswaakhond SEC wist Boeing na de eerste crash al dat er een probleem was met het veiligheidssysteem. Maar het bedrijf verzekerde aandeelhouders dat de 737 MAX "net zo veilig was als elk vliegtuig dat ooit door de lucht heeft gevlogen".

Uit onderzoek bleek dat haperende sensoren van het veiligheidssysteem een grote rol speelden bij de crashes. De ongelukken vonden in 2018 en 2019 in Indonesië en Ethiopië plaats. 346 mensen kwamen om het leven.

Boeing betaalde bij een eerdere schikking 2,5 miljard dollar wegens het misleiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Daarvan ging 0,5 miljard naar nabestaanden van de slachtoffers en 1,8 miljard naar vliegmaatschappijen die hun 737 MAX-toestellen lange tijd aan de grond moesten houden.

Voormalig Boeing-topman Dennis Muilenburg betaalt vanwege de kwestie 1 miljoen dollar aan de SEC. Met de betalingen leggen Boeing en Muilenburg geen schuldbekentenis af, maar ze weerspreken de beschuldigingen ook niet. De SEC zet een fonds op om benadeelde beleggers te compenseren.