DEN HAAG - Bierbrouwer Heineken en elektronicaconcern Philips ontmoeten elkaar woensdagmiddag in Den Haag voor de rechter om een ruzie over de thuistap uit te vechten. Volgens Heineken maakt Philips inbreuk op octrooien van de Beertender, het biertapsysteem dat de brouwer samen met het Duitse bedrijf Krups ontwikkelde.

Philips werkte samen met de Belgische brouwer InBev en introduceerde recentelijk het biertapsysteem PerfectDraft. Heineken wil nu dat er een verbod komt op de verkoop van het systeem van Philips, dat op vele plekken in Nederland te koop is. Een soortgelijke procedure is begonnen in Duitsland, waar de octrooien van de Beertender ook zijn vastgelegd. Een woordvoerder van Philips verklaarde dinsdagmiddag dat de verkoop van de PerfectDraft volgens plan verloopt.

Heineken introduceerde de Beertender in het voorjaar van 2004 en heeft er veel succes mee. Het concern verkocht tot nu toe meer dan 100.000 apparaten en bijna drie miljoen vaatjes van zijn merken Heineken, Amstel, Brand en Wieckse Witte. Een deel daarvan komt voor rekening van Zwitserland en Oostenrijk.

Het apparaat van Philips en InBev kwam vorig jaar al op de markt in België en Luxemburg. Via de PerfectDraft wordt niet alleen bier verkocht van InBev, dat met merken als Jupiler, Dommelsch, Hertog Jan, Leffe, Hoegaarden, Beck's en Brahma 's werelds grootste brouwer is. Ook Grolsch en Bavaria leveren bier voor het apparaat.