Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
gasfornuis

Kabinet rekent er bij prijsplafond op dat huishoudens ook zelf besparen

Bij de invoering van het prijsplafond voor energie wil het kabinet dat huishoudens ook hun energieverbruik verlagen. Dat meldt premier Mark Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. Daardoor zouden meer huishoudens kunnen profiteren van de maximumprijzen.
Door onze economieredactie

Eerder deze week besloot het kabinet om de pijn van de hoge energieprijzen wat te verzachten door een prijsplafond in te stellen voor gas en stroom. De maximumprijzen worden waarschijnlijk 1,50 euro per kuub gas en 0,70 euro voor een kilowattuur stroom.

Aan die prijzen is een maximumverbruik van 1.200 kuub gas en 2.400 kilowattuur stroom per jaar gekoppeld. Voor het energieverbruik dat daarboven zit, gelden de maximumtarieven niet meer en moeten huishoudens dus hogere tarieven betalen. Volgens het huidige verbruik zou de helft van de Nederlandse huishoudens onder dit maximumverbruik blijven.

Diverse fracties in de Tweede Kamer zetten vraagtekens bij dit maximum. Zij vinden dat het kabinet dit te laag heeft ingeschat, waardoor te weinig huishoudens daaronder blijven. Uiteindelijk zijn ze dan alsnog behoorlijk wat extra geld kwijt aan hun energierekening.

Rutte zei tijdens het Kamerdebat "dat het voor ons allemaal mogelijk is om kleine besparing te doen". Als iedereen 10 procent bespaart, zou in totaal 60 procent van de Nederlandse huishoudens onder het maximum blijven. Zo wil het kabinet mensen prikkelen hun energieverbruik terug te brengen.


Lees meer over:

EconomieKostencrisis

Aanbevolen artikelen