Bij Essent gaan de variabele tarieven voor stroom en gas vanaf 1 oktober flink omhoog. Het tarief voor gas gaat met ruim 30 procent de hoogte in en de prijs van stroom zelfs met meer dan 50 procent. De verhoging betreft zo'n een miljoen klanten.

Het huidige stroomtarief bij Essent bedraagt 0,294 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,444 euro. Het tarief voor gas gaat van 1,513 euro per kubieke meter naar 1,994 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die de zogeheten Korting Thuisvoordeel hebben. Dat is een korting van 10 procent.

"De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog", schrijft Essent donderdag in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief onder meer de energiebelasting en 9 procent btw.

Wat de aangekondigde verhoging precies betekent, kan per huishouden verschillen. Het is onder meer afhankelijk van het type contract, de samenstelling van het gezin, het type woning, hoe duurzaam het huis is en het daadwerkelijke energieverbruik. Volgens Essent behoort het nieuwe tarief "nog steeds tot de laagste in de markt".

Vanaf 1 januari is een prijsplafond voor elektriciteit en gas van kracht, kondigde het kabinet eerder deze week aan. Volgens de huidige plannen gaan huishoudens 1,50 euro betalen per kuub gas en 0,70 euro voor een kilowattuur stroom.

Het tarief voor gas ligt dus onder de prijs die Essent vanaf 1 oktober in rekening brengt. Dat tarief geldt echter alleen voor het gebruik tot 1.200 kuub gas per jaar. Daarboven geldt die maximumprijs niet.

Hoewel het kabinet het prijsplafond wil invoeren vanaf 1 januari, is er waarschijnlijk al vanaf 1 november sprake van een tussenvariant op deze maatregel.