De Amerikaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 0,75 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen. Het is de vierde rentestap van de Federal Reserve (Fed) op rij dit jaar. De laatste drie keer ging de rente telkens met driekwart procentpunt omhoog.

De kans op een forse rentestap nam eerder deze maand flink toe. De inflatie in de grootste economie van de wereld koelde iets af, maar wel minder dan experts rekening mee hielden.

De eerdere pogingen van de Fed om de hoge inflatie te beteugelen leken nog niet helemaal het gewenste effect te hebben. Door de verhoging staan de rentetarieven nu tussen de 3 en en 3,25 procent.

De verwachting is dat de Fed de rente de komende tijd verder verhoogt. De centrale bank voorspelt nu dat de rente eind dit jaar 4,4 procent bedraagt. Daarmee lijkt een volgende rentestap met 0,75 procentpunt aanstaande. De beleidsmakers denken dat de rente volgend jaar stijgt tot 4,6 procent.

Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken. De Fed gaf woensdag aan dat de bank "zeer alert is op inflatierisico's". De centrale bank zei ook dat verdere verhogingen van de rente gepast zullen zijn en dat de bank vastbesloten is de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent.

Ons leven wordt steeds duurder: hoe erg is de hoge inflatie?
150
Ons leven wordt steeds duurder: hoe erg is de hoge inflatie?