KLM moet de komende dagen weer tientallen vluchten annuleren om aan de beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaan dagelijks gemiddeld vijftien vluchten niet door. In het weekend zijn dit er waarschijnlijk iets meer.

Voor de periode daarna bekijkt de luchtvaartmaatschappij nog hoeveel vluchten ze moet schrappen.

De afgelopen dagen moest KLM ook al veel vluchten annuleren. Zo gingen er zaterdag 34 vluchten niet door en zondag zelfs 42. "De focus is en blijft om iedereen te laten vertrekken", meldt een woordvoerder. Het bedrijf verwacht dat dit met wat kunst- en vliegwerk wel moet lukken.

De luchtvaartmaatschappij schrapt de vluchten op verzoek van Schiphol. De luchthaven heeft een groot probleem door een tekort aan beveiligingspersoneel. Een deel van de reizigers moest vorige week zelfs buiten de vertrekhal wachten.

Schiphol verzocht luchtvaartmaatschappijen daarom vorige week het aantal vertrekkende passagiers per dag tot minstens eind oktober met gemiddeld 18 procent omlaag te brengen. Dat geldt voor alle maatschappijen, maar KLM is verreweg de grootste speler op Schiphol.

KLM bekijkt nog hoe het bedrijf het aantal reizigers voor de komende weken kan terugbrengen. Minder tickets verkopen en passagiers omboeken zijn mogelijke oplossingen.

Vluchten Transavia gaan wel door

Transavia hoeft deze week geen vluchten te annuleren. De vliegmaatschappij blijft onder het opgelegde maximum doordat ze de afgelopen dagen de ticketverkoop flink heeft beperkt. Reizigers kunnen vaak alleen nog tegen hele hoge prijzen bij de maatschappij boeken.

Waarschijnlijk moet Transavia volgende week wel vluchten schrappen. De maatschappij zoekt nog uit hoeveel dat er zullen zijn en om welke vluchten het zal gaan.